top of page

DRUKVRIJ LEGGEN

Drukvrij leggen is een veelgebruikte term in de voetverzorging. Hiermee wordt de handeling bedoeld die het pijnlijke gebied ontlast, bijvoorbeeld door middel van:

  • een viltring plakken om wrat of likdoorn te beschermen

  • een minigaasje in de nagelwal, onder de nagelrand door, om de nagelwal te beschermen tegen ingroei van de nagel (=tamponnage)

  • een minigaasje in de nagelwal na het verwijderen van een likdoorn in de nagelwal

  • speciaal materiaal om de bal van de voet meer veerkracht en bescherming te geven (polsterverband)

  • silicone materialen tussen, op, of om de tenen

  • schuimrubber materiaal tussen, op, of om de tenen

  • andere beschermende hulpmiddelen bij pijnlijke drukplekken (bijvoorbeeld hallux valgus, hamerteen).

Drukvrij verband: Algemene voorwaarden
Drukvrij verband: Pro Gallery

Door een drukplek te verminderen kunnen we soms de verkeerde en pijnlijke voetstand verbeteren

Heeft u een bv. pijnlijke bult aan de grote teen? Of een pijnlijke bobbel op de wreef? Kunt u de druk van de schoenen nauwelijks verdragen? Dan zetten wij vilt in. Vilt wordt heel veelzijdig ingezet en kan zowel corrigerend als druk ontlastend gebruikt worden.

Bij anti-druk therapie worden pijnlijke drukpunten op en onder de voet dus ontlast met vilt. De vilt (witte, roze vilt, tubifoam) wordt zo aangelegd dat u weer prettig kunt lopen zonder dat u last heeft van deze plekken. Vilt-technieken zijn een tijdelijke oplossing (max 7 dagen). Het kan bijvoorbeeld worden ingezet als voorbereiding op een orthese of als overbrugging naar een steunzool.

 

Druk ontlastend

Om druk te verminderen gebruiken we het vilt net vóór of rondom de pijnlijke plek. Daarmee verleggen we de druk van de pijnlijke plek naar een gebied er omheen. Dit vilt kunnen wij op de huid plakken, maar nog makkelijker voor u is het plaatsen van het vilt in de schoen.

Bijvoorbeeld bij een knobbel aan de grote teen (hallux valgus). Deze ondervindt veel druk van de schoen waardoor het rood en pijnlijk kan worden. Uiteraard is het belangrijk om dan een ruimere schoen te kiezen, maar soms maakt dat niet veel uit. In dat geval plakken we vilt aan de binnenzijde van de schoen. Hierbij zit het dikste gedeelte vlak voor de knobbel. Het vilt neemt dan de ergste druk weg. Deze techniek kunnen wij bijna bij alle drukplekken op of onder de voet toepassen.

Corrigerend

Daarnaast kunnen we vilt ook op een corrigerende manier gebruiken. Hiermee kunnen we een standsverbetering van de voet of tenen genereren. Dit kan alleen als we hebben geconstateerd dat er nog correctie van de afwijkende stand mogelijk is. We kunnen bijvoorbeeld het eerste middenvoetsbeentje naar binnen duwen om de knobbel aan de grote teen te verminderen.

Soms gebruiken we het vilt ook om tijdelijk de zool aan te passen. Dit doen we in geval van tijdsnood of als we willen onderzoeken of een bepaalde correcties haalbaar zijn en niet voor extra klachten zorgen. Als er klachten ontstaan kunt u zelf het vilt verwijderen.

 

Soms kan pijndemping ook door tapen (taping)

De gekleurde tapes zien we op allerlei manieren langs komen, zoals in de sportwereld en bij fysiotherapie. Je komt verschillende namen tegen zoals Cure-tape, Medical-tape en Kinesio-tape maar de toepassing is vrijwel altijd hetzelfde.

In de voetenwereld wordt de tape ook steeds meer gebruikt en met name om meteen een pijnklacht te behandelen, zoals een lokale zwelling door een trauma of overbelastingsklachten aan spieren en pezen in de voet en enkel. Door de tape is er een betere bloedcirculatie en de zwelling neemt af waardoor spieren en pezen ook beter functioneren. Tapen kan ook goed samen met andere therapieën. De tape kan bijvoorbeeld de zooltherapie versterken om het herstel te versnellen.

 

Aanbrengen en gebruik van de tape

Het aanbrengen van de tape neemt niet veel tijd in beslag, maar het moet soms wel meerdere keren aangebracht worden voor het uiteindelijke resultaat.

De tape is huidvriendelijk en is ook lucht en vocht doorlatend. Doordat de tape rekbaar is voel je die niet zitten en kan meerdere dagen aansluitend gebruikt worden. Het mag zelfs nat worden en kan dus gedragen worden tijdens het douchen.

Voor wie is taping geschikt?

De meeste keren dat taping ingezet wordt in de praktijk is bij overbelastingsklachten van bijvoorbeeld de achillespees, de peesplaat van de voetzool (hielspoor), maar ook andere pezen in de voet kunnen door de tape beter functioneren.

Om een optimaal resultaat te verkrijgen bij het oplossen van voetafwijkingen is in sommige gevallen een optimale samenwerking nodig tussen verschillende disciplines. Samenwerking tussen een (kinder)fysiotherapeut, een podoloog, een gespecialiseerd voetverzorger, een diëtiste, een huisarts, orthopedisch schoenmaker...etc. zijn voorbeelden daarvan. Met een snelle onderlinge uitwisseling van informatie kunnen zij in vele gevallen erin slagen het probleem op te lossen of te minimaliseren.

Als steunzolen niet voldoende helpen kan een podoloog bijvoorbeeld bijkomend advies geven over schoenen. De meeste patiënten kunnen met dit advies naar een schoenenzaak om geschikte confectieschoenen te vinden.

Maar er zijn ook patiënten die geholpen moeten worden met een orthopedische voorziening aan een confectieschoen, bijvoorbeeld als zij artrose in een van de voetgewrichten hebben. Een orthopedisch schoenmaker zal onder uw zelf uitgekozen confectieschoen een afwikkelbalk met zoolverstijving aanbrengen, waarbij de patiënt zonder al teveel pijnklachten verder kan lopen. De podoloog maakt uw steunzolen en een orthopedisch schoenmaker maakt de aanpassing aan uw schoenen, een voorbeeld van ultieme samenwerking tussen twee disciplines.

Drukvrij verband: Algemene voorwaarden
Drukvrij verband: Pro Gallery

Een patiënt met overmatige eeltvorming met likdoorns aan de grote tenen als gevolg van een stijve grote teen is geholpen met steunzolen die de afwikkeling bevorderen. Door optimaal resultaat te krijgen door middel van zooltherapie is samenwerking met een gespecialiseerd voetverzorger een „must”. Zij/Hij is diegene die in dit geval de pijnlijke likdoorn met eelt pijnloos snel kan verwijderen.

In een andere situatie als een patiënt voor een behandeling bij de pedicure komt en deze constateert tijdens een afsluitende voetmassage een terugkerende drukpijnlijke hiel (als gevolg van vetkamerschade), dan is een korte lijn in samenwerking met een podoloog van belang, om de patiënt optimaal te adviseren en te laten behandelen.

Kortom door samenwerking van de verschillende disciplines is er in de loop der jaren veel kennis en kunde opgedaan over het voorkomen en behandelen van standsafwijkingen en voetproblemen.

Soms is de shockwave therapie ook effectief in de pijndemping.


Wat is nu Extracorporeal Shockwave Therapy (ESWT) precies?

Shockwave therapie wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling van het bewegingsapparaat. In tegenstelling tot conventionele behandelingsmethodes kan met shockwave therapie de oorzaak van de pijn rechtstreeks bij de oorsprong worden bestreden. Zonder medicatie of chirurgie.


Hoe werkt shockwave therapie precies?

Shockwave therapie is een techniek waarbij met drukgolven pijnlijke zones worden behandeld. Deze (hoogenergetische) drukgolven verplaatsen zich via een apparaat vanaf de buitenkant van het lichaam (extracorporaal) naar het gebied dat wordt behandeld. Hierdoor verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie van het pijnlijke gebied. Het stimuleert op deze wijze het aanwezige herstelmechanisme van het lichaam. Shockwave therapie activeert het eigen genezingsproces van het lichaam en daardoor neemt de pijn af.

Picture5.jpg
Drukvrij verband: Algemene voorwaarden

De therapeut lokaliseert met behulp van echografie wat de status quo is van het aangedane weefsel. Nadat de bron van de klacht en het pijngebied zijn geïdentificeerd wordt met korte shockwave pulsen (drukgolven) het gebied behandeld. U hoort duidelijk tikken van het apparaat en het kan voelbaar zijn. Door ervaring heb ik ondervonden dat de beste resultaten een combinatie van interventies shockwave therapie, medical taping, looptraining en therapiezolen zijn.


Wanneer kan shockwave toegepast worden?

Chronisch pijn wordt veelal veroorzaakt door ontstekingen en/of verkalkingen van een spier, pees of slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (triggerpoints) kunnen veel pijn veroorzaken. Shockwave therapie bij de podoloog kan toegepast worden bij klachten aan de achillespees, peroneuspezen, fascie plantaris (peesplaat) of triggerpoints in de tibialis anterior (voorste scheenbeenspier). De klachten kunnen acuut of chronisch van aard zijn. Door degeneratie verouderen structuren en kan men met hulpmiddelen trachten de belastbaarheid hoog te houden zodat de belasting nog uitgevoerd kan worden.


Shockwave therapie in de praktijk

Het principe om Shockwave therapie low dosis in combinatie met therapiezolen toe te passen is de afgelopen jaar erg succesvol gebleken. Uit studie is gebleken dat door deze samenwerking de afgelopen jaren een groot percentage van de patiënten met onderbeenklachten succesvol werd behandeld.

Shockwave therapie dat binnen de praktijk wordt toegediend is gebaseerd op een low dosis level. De instelling wordt op het niveau van verdraagzaamheid ingesteld. In het ziekenhuis wordt een apparaat met een hoger frequentie toegepast (high dosis level), wat vaak meer schade aanricht en herstelbelemmerend kan werken.

Picture6.jpg
Drukvrij verband: Algemene voorwaarden

Wat zijn de voordelen van shockwave therapie:

  • De behandeling is zonder geneesmiddelen of chirurgie;

  • Kortdurende behandelingen van gemiddeld 10 minuten;

  • Goede therapiesucces na gemiddeld 4 behandelingen;

  • Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen;

  • Reductie van pijn en herstel waardoor actie radius vergroot;

  • Weinig bijwerkingen, eventueel lichte roodheid.


Tamponnages:

  • Tamponnages worden gebruikt bij pijnlijke nagels en nagelwallen. Vaak groeit er eelt of ontstaan er eeltpitten in de nagelwal die pijnlijk zijn. Om de druk op de vangen of te verleggen, wordt - na het wegnemen van de eelt - een tamponnage aangebracht.

  • We gebruiken 3 soorten tamponnages, afhankelijk van het probleem.

  • Copoline, een dunne, vliesachtig stukje stof wordt in de nagelwal geplaatst, eventueel doordrenkt met Hexomedine,  om pijnlijke nagelfragmenten te voorkomen.

  • Gutta-Perchastaafjes worden in de nagelwal geplaatst om eeltvorming te voorkomen en druk op te vangen. Doordat dit materiaal elastisch en waterbestendig is, is dit een goede oplossing op lange termijn.

  • Smig-techniek zijn plaatjes uit soepele kunststof die drukopvangend kunnen werken bij bijv. involutie of na het verwijderen van keratomen in de nagelwal.

Picture7.jpg
Drukvrij verband: Algemene voorwaarden
bottom of page